alpais battery monitoring systems
 

tübitak
tübitak
tübitak
tübitak
tübitak
tübitak
tübitak
tübitak
tübitak
tübitak
tübitak
tübitak
tübitak

AOSB’nin “Yeşil OSB” Yol Haritası Çıkarılıyor.

Prof. Dr. Volkan Ediger:

“Bu proje, tüm Türkiye’ye öncü olacak bir çalışmadır”

AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar:

“Geliştirdiğimiz Karbon Ayak İzi Yazılımı kullanılmaya başlandı”

Uluslararası ticaret düzeninde çok önemli bir yer kazanan iklim değişikliği ve küresel ısınma ile mücadele politikalarına yönelik olarak Türkiye’de de somut adımlar atılırken, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, TÜBİTAK destekli hayata geçirdiği proje ile “Yeşil OSB” çalışmalarını bir adım daha ileriye taşıdı.

Türkiye’nin saygın üniversiteleri ile işbirliği yapılarak hayata geçirilen ve ülke geneline “model” olması beklenen “Avrupa Yeşil Mutabakatı Çerçevesinde Adana Organize Sanayi Bölgesi’nin Eko-Endüstriyel Parka Dönüştürülmesi Amacıyla Döngüsel Ekonomi ve Endüstriyel Simbiyozun Geliştirilmesi” projesinin 1. Gelişim Toplantısı gerçekleştirildi.

AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, proje ekibinin katılımı ile AOSB Seyhan Salonunda düzenlenen toplantının açılışındaki konuşmasında, AB Yeşil Mutabakatı sürecinin önemine vurgu yaparak, bu projenin bu açıdan büyük önem taşıdığını ifade etti.

Türkiye’nin en büyük ticaret partneri olan Avrupa Birliği’nin, çevresel problemleri tek başına çözemeyeceğinden hareketle iş birliği içinde olduğu ülkelerden de “Yeşil Mutabakat” kapsamında bir takım kriterlere uymasını bekleyecek olmasını dikkate alarak, son iki yıldır çeşitli projeler hayata geçirdiklerini ve Yeşil Mutabakata ilişkin iki çalıştay düzenlediklerini anımsatan Akpınar, “Bu çabalarımızı TÜBİTAK onaylı projemizle de bir adım daha ileriye taşıdık” dedi.

Geçen yıl Proje Destek Ofisi kanalıyla başlattıkları bu projede Türkiye’nin saygın üniversiteleri ve yine bu üniversitelerin saygın bilim insanlarıyla işbirliği yaptıklarını vurgulayan Akpınar, 18 ay süreli projeyi gelecek yılın Temmuz ayında tamamlamayı öngördüklerini ifade etti.

Bölgedeki sanayicilerin Yeşil Mutabakata uyumu konusundaki çalışmalara öncülük ettiklerini belirten Akpınar, hazırladıkları Kurumsal Karbon Ayak İzi Yazılımının TSE tarafından onaylandığını anımsattı.

Akpınar, bu projenin tamamlanmasıyla birlikte ihracatın önünde engel olacak sınırda karbon düzenlemesine ilişkin kaygıların ortadan kalkacağını ifade etti.

Akpınar, konuşmasını, başta Proje Yürütücüsü Kadir Has Üniversitesi, Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma merkezi CESD Müdürü Prof. Dr. Volkan Ediger başta olmak üzere tüm proje ekibine teşekkür ederek tamamladı.

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Volkan Ediger ise 2015’den itibaren dünyanın artık hiç kimsenin inkar edemeyeceği yeni bir çağa girdiğini, eski üretim, tüketim, satış ilişkilerinin eski çağda kaldığını bildirdi. Ediger, küresel ısınmanın başlıca sorumlusu olarak gösterilen ve üretim sürecinde insan faaliyetlerinin doğa üzerinde bıraktığı hasarın karbon salınımı cinsinden ölçüldüğü bir kavram olan “karbon ayak izini”nin azaltma konusunda Türkiye’de de çalışmalar yapıldığını bildirdi.

Prof. Dr. Ediger, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum kapsamında Ticaret Bakanlığı'nın 81 maddelik Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nı Temmuz 2021’de yayımlaması, Paris İklim Anlaşması’nın TBMM tarafından onaylanarak yürürlüğe girmesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına İklim Değişikliği Bakanlığı’nın da eklenmesinin önemli gelişmeler olduğunu ifade etti.

ÜRÜNLERE KARBON MALİYETİ EKLENECEK

Türkiye’nin önemli bir ticaret partneri olan AB’nin önce Avrupa Yeşil Mutabakatını 2019’de imzalandığını, Avrupa Komisyonu’nun ise 14 Temmuz 2021’de Fit For 55 paketini ilan ettiğini ve Türkiye’de kalkınma planlarına Yeşil OSB çalışmalarının dahil olduğunu belirten Prof. Dr. Ediger, şunları söyledi:

“Bu paketle ürünlerin ithalatına karbon maliyeti ilave edilecek. Yani bu şu anlama geliyor: Sınırdan AB’ye gidecek her malın karondioksit sertifikaları alınacak. Mesela bir marka elbise satıyor, o elbisenin üretimi için tarladaki pamuğun ekiminden elbise oluncaya kadar ne kadar karbon ayak izi oluşmuş buna bakılacak. Aynı ürünün AB içinde üretilenden daha fazla karbon ayak izi varsa bunun vergisi alınacak. İşte bu durum bizim firmalarımızı telaşlandırdı. Çünkü zaten yoğun bir rekabet var.

14 Temmuz 2021’de Fit For 55 paketini ilan edildiğinde biz yine Adana OSB’de Avrupa Yeşil Mutabakatına nasıl uyum sağlayabiliriz diye çalıştay yapıyorduk. Ardından Kasım ayında STK’ların katılımı ile bir çalıştay daha yaptık. Bunların ardından da proje oluşturma fikri gelişti. Sponsor bulamazsak da biz bu projeyi hayata geçirecektik. Ancak, TÜBİTAK’a başvurduk ve onaylandı.”

Bu projenin Türkiye’de ilk yapılan öncü bir proje olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ediger, proje TÜBİTAK tarafından onaylanmadan AOSB’de çalışmalara başladıklarını, firmaları ziyaret edip, ana proseslerini belirlediklerini anlattı.

Ediger, her biri kendi alanında saygın üniversite ve bilim insanlarından oluşan bir proje ekibi ile yola çıktıklarını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“ATÜ Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ali İnan, 9 Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. İsmet Berk, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi’nden Doktor Öğretim Üyesi Mehmet Ali Küçüker ve İzmir Eknomi Üniversitesi’nden Fehmi Görkemiş Turgay yer alıyor. AOSB Bölge Müdürümüz Ersin Akpınar proje araştırmacılarından. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji Bakanlığından ve TSE’ den temsilciler var. Ayrıca, bir doktora, iki mastır ve bir de yüksek lisans öğrencisi projeye dahil oldu. 4 tane devlet kurumunun desteklediği başka bir proje yoktur. Bu durum bize ne kadar inandıklarını ve konunu ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.”

PROJENİN TEMEL HEDEFLERİ

Prof. Dr. Volkan Ediger, projenin 6 temel hedefini ise şöyle sıraladı:

1. Hedef: AOSB için Sürdürülebilir Veri Tabanının Oluşturulması,

2. Hedef: AOS için Genişletilmiş Yaşam Döngüsü Analizi Yazılımının Kurgulanması

3. Hedef: AOSB’nin Döngüsel Ekonomi Analizinin Yapılması ve Endüstriyel Simbiyoz Sisteminin Geliştirilmesi,

4. Hedef: AOSB özelinde bir emisyon Ticaret Sistemi Simülasyon modelinin geliştirilmesi,

5. Hedef: AOSB için Döngüsel Ekonomi Başarı Endeksinin Geliştirilmesi,

6. Hedef: AOSB için Eko Endüstriyel Park (Yeşil OSB) Yol Haritasının Çıkarılması.

Prof. Dr. Volkan Ediger’in konuşmasının ardından, proje ekibi kendi iş alanlarıyla ilgili proje kapsamında 6 ayda yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdiler.

--